Masná plemena skotu

Vytvořeno21.09.2023
Masná plemena skotu

Masná plemena skotu jsou základním prvkem celosvětové produkce masa a jsou tak nezbytnou součástí potravinového průmyslu. Tato zvířata jsou chována zejména pro svou velkou výtěžnost, vynikající konverzi krmiv, ale i pro svůj reprodukční potenciál. V Českých i zahraničních chovech existuje mnoho různých plemen masného skotu, které se liší individuálními vlastnostmi, jako je velikost, barva srsti, zmasilost a kvalita masa. V tomto článku si přiblížíme některá z nejznámějších a nejvíce oblíbených plemen masného skotu.

Aberdeen Angus

Aberdeen Anguszdroj: Freepik.com
Aberdeen Angus, je jedním z nejstarších masných plemen skotu. Pochází ze Skotska, a je známý svou černou/červenou barvou a kompaktním tělem středního rámce. Angusové mají výbornou kvalitu masa s mramorováním, což znamená, že je velmi chutné a šťavnaté, ideální na přípravu mletého masa do burgerů, ale hlavně steakového masa. Toto plemeno je také oblíbené díky svému klidnému chování a proto, že se dobře adaptuje na různé klimatické podmínky.

Hereford

Hereford
zdroj: Freepik.com
Hereford je dalším významným plemenem masného skotu, které má své kořeny v Anglii. Herefordi jsou nejčastěji červeného zbarvení s bílou hlavou a končetinami. Je to velmi odolné plemeno s mírným temperamentem a dobrou plodností. Maso Herefordů je chutné, excelentní kvality a má dobrou texturu, jemné mramorování a díky tomu křehkou, šťavnatou, lahodnou chuť. Skvěle se hodí na steaky. Toto plemeno je také ceněno pro svou schopnost dobře se adaptovat na méně vhodné klimatické podmínky.

Limousine

Limousine je velké a robustní plemeno pocházející z Francie. Je známé svou vynikající výtěžností a nízkým obsahem tuku ve svém mase. Limousinské hovězí maso je typické svou libovou texturou a vynikající chutí, obzvláště je ceněno v kategorii mladé hovězí. Tato plemena mají světlý odstín hnědé barvy a získala si velkou popularitu mezi producenty hovězího masa díky svému mohutnému tělesnému rámci a pevné kostře.

Charolais

Charolais
zdroj: Freepik.com
Charolais jsou dalším plemenem masného skotu pocházejícím z Francie. Mají krémovo-bílé odstíny srsti a robustní tělesný rámec. Maso Charolais je velmi chutné a má nízký obsah tuku. Zralé a dobře odleželé maso vyniká křehkostí a jemností a je dobře stravitelné. Toto plemeno je známé pro svou velkou výtěžnost masa a s perfektní konverzí krmiva. Dále je také ceněno pro svou klidnou povahu a dobrou reprodukční schopnost, což ho činí oblíbeným mezi chovateli po celém světě.

Masný simentál

Masný simentál
zdroj: Freepik.com
Masný simentál je plemeno pocházející ze Švýcarska. Vyznačuje se svou hnědobílou barvou srsti ve všech možných odstínech. Tento skot je oblíbený pro svou schopnost produkovat vysoce kvalitní hovězího maso s výbornou chutí. Díky své odolnosti a schopnosti přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám je simentál velice oblíbený i v České republice. Dále je také známé svou mírnou a klidnou povahou, což usnadňuje jeho chov a manipulaci na farmách.

 

Texas Longhorn

Texas Longhorn
zdroj: Freepik.com

Texas Longhorn - je původní americké masné plemeno, které za svůj název vděčí svým dlouhým rohům. Vždyť long je anglicky dlouhý a horn je anglicky roh. Všechna ta stáda ve filmech z Divokého západu, která hnali kovbojové přes prérie byla stáda Longhornů. A v Americe je toto plemeno oblíbené stále, zvláště kvůli své odolnosti, nenáročnosti chovu, Longhorni skvěle odolávají jak výkyvům počasí, tak vůči parazitům a chorobám.

Hrubší kůže poskytuje lepší ochranu před bodavým hmyzem. Tím, že netrpí tolik evropskými chorobami, šetří peníze za veterinární péči nebo ošetření paznehtů. Není divu, že i u nás v Čechách se objevilo několik farem, které se věnují chovu Longhornů.

Maso Longhornů má nízký obsah tuku, cholesterolu a kalorií, je tedy vhodné i pro dietní stravu. Maso má scepiální chuť a jeho barva je světle červená. Naše firma má toto plemeno velmi ráda i z toho důvodu, že prodáváme strojky na ovce a na skot značky Longhorn a v naší nabídce najdete i trička a mikiny se značkou Longhorn.

Shorthorn

Shorthorn
zdroj: Freepik.com

Shorthorn – je oproti Longhornům plemeno zcela opačné. Je to původní anglické masné plemeno s původně krátkými rohy, dnes bezrohé. Plemeno bylo vyšlechtěno před 200 lety. Díky velké produkci loje se v minulosti využívalo i k výrobě svíček a mýdla.

Plemeno středního rámce, které bývalo velmi rozšířené jako masné plemeno i jako plemeno kombinované, se poslední dobou začíná trochu upozaďovat. Ve srovnání s francouzskými plemeny Charolais a Limousine je to plemeno poměrně malé a proto začíná docházet ke křížení například s plemenem Galloway, díky kterému se zvyšuje jeho tělesná substituce, ale zůstávají jeho původní rysy, jako například ten, že krávy Shorthorn jsou výborné matky a skvěle kojí.  Díky tomu telata rychle přibývají, až 1,5 kg za den při pasení a 2 kg při intenzivním výkrmu. Mateřské vlastnosti, stavba těla a chuť masa se využívají při šlechtění nových plemen.

Maso Shorthornů je lahodné, vyhledávané gurmány, má jemné nitrosvalové mramorování.

Kalmyk

Kalmyk
zdroj: Freepik.com

Kalmyk – původní ruské rohaté masné plemeno skotu. Jako vše v Rusku je to plemeno velké. Objevuje se na dolní Volze, severním Uralu i na Sibiři, v Mongolsku a v Číně. Díky tomu je velmi nenáročné na stravu. Při hledání potravy dokáže ujít až 50 km za den. Poradí si i s nekvalitní trávou. Nevadí mu drsné počasí ať už jde o velké mrazy až -40°C nebo naopak obrovská horka až +45°C, nevadí mu studené větry. Před mrazy ho chrání hustá srst a podkožní tuk.

Jediným nešvarem je to, že krávy svá telata agresivně chrání a nedovolí nikomu, aby se k nim přiblížil. Maso má vynikající chuť pouze při pastevním chovu. Pokud byste začali toto plemeno dokrmovat, maso svou vynikající chuť ztrácí.

Higland cattle

Higland cattle
zdroj: Freepik.com

Higland cattle neboli skotský náhorní skot – je velmi staré masné rohaté plemeno pocházející ze Skotska, kde se začalo objevovat již v 6. století. Otužilé plemeno je vhodné hlavně do horských a podhorských oblastí, kde se chová na celoroční pastvě. Je zapotřebí skotu zajistit dostatečný přísun vody a jinak není třeba ho dokrmovat.

V létě je třeba mu zajistit kvůli dlouhé a husté srsti dostatek stínu. Má velmi chutné maso s malým množstvím tuku a cholesterolu je jemné a šťavnaté a je žádané hlavně na steaky. V současnosti je nejvíc rozšířené v USA, Kanadě a Austrálii, v Evropě v Německu, Rakousku, Francii a Švýcarsku. Používá se ke křížení s masnými a kombinovanými plemeny jako je Hereford  a Český strakatý skot.

Masná plemena skotu hrají klíčovou roli v produkci kvalitního hovězího masa. Každé z těchto plemen má své vlastní charakteristické vlastnosti a výhody. Výběr plemene závisí na potřebách chovatele a podmínkách chovu. Důležité je však zajistit správnou péči, výživu a dobré chovatelské postupy, aby se získalo co nejkvalitnější maso.

Masná plemena skotu mají své místo v moderním zemědělství a zajišťují produkci masa pro lidskou výživu po celém světě.

 

Z jakého hovězího masa jsou nejlepší steaky? Proč je tak výborné maso wagyu?

Wagyu

Wagyu skot
zdroj: Freepik.com
Wagyu – původní japonské plemeno skotu – wa znamená japonský a gyu znamená dobytek. Již středověké japonské texty z období kolem roku 1200 hovoří o existenci stád krav, které byly dovezeny jako tažná síla při pěstování rýže. Zvířata jsou černého nebo červeného zbarvení, rohatá a klidná. Maso je mramorované a dá se získat jak z pastevního chovu tak z intenzivního výkrmu.

Standardní wagyu se vytváří 3 roky. První rok je na dobytek na pastvě a dalších 500 dní dochází k intenzivnímu výkrmu pomocí kukuřice a sóji. V letních měsících, kdy dobytek málo žere, je napájen pivem, aby dostal chuť a přibíral na váze i v létě. Japonci také kartáčují srst wagyu pomocí saké, pouštějí jim klasickou hudbu při krmení a dopřávají jim masáže, čímž dochází k uvolnění svalové ztuhlosti.

Maso wagyu je považováno za nejlepší maso na světě pro jeho šťavnatost, vůni a chuť. Však také steak wagyu se v restauracích pohybuje obvykle od 3.000 Kč výše. Ale je otázka, jestli je to vůbec pravé kobe maso, ale pouze kobe style beef, který bývá z kříženců wagyu s plemenem angus. Pravé kobe maso se totiž nesmí z Japonska vyvážet.

Autor: Ing. Anna Prágrová


Diskuze k produktu
Máte otázku? Zajímá vás konkrétní detail? Zeptejte se nás.
Položit dotaz
Nový dotazVaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Nadpis:Text příspěvku:Zeptat se
Vaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Text příspěvku:Přidat reakci

Výdejní místa eshopu Zemědělské potřeby M+S

Obchodní podmínky dTest

 
Na vašem soukromí nám záleží

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.

Zásady cookies

Povolit všePodrobné nastavení